A webshopunk cookie-kat használ a felhasználóink kényelmesebb kiszolgálása érdekében. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát az aktuális adatvédelmi irányelvek értelmében.

Rólunk

Üdvözöllek!

Szandra vagyok, a Babakényelem webáruház kitalálója és... keresem a megfelelő szót, amit ide írhatnék. A tulajdonos túl hivatalos, az üzemeltető meg rideg. Nem tudom mi a jó meghatározás, mert számomra ez a webáruház nem egy állás/pozíció, hanem egy rég dédelgetett álom megvalósításának egyik lépése.

A kezdetek:

Két fiú édesanyja vagyok. A mögöttünk álló évek bőven tartogattak megoldandó feladatokat: Az első gyermekem születésénél teljesen magam kellett kitapasztalnom, hogy mit kezdjünk egymással. A férjem hajnal fél 5-kor indult dolgozni, este örültünk, ha a fürdetésnél ébren tudott maradni. Édesanyám messze volt, ahogy a többi családtag is, nem volt kitől segítséget kérni. Persze a védőnő és a háziorvos bármikor riasztható volt, de kezelési útmutatóval senki nem szolgált egy kisbabához. 

A baba kiskönyvében írt "Mit csinál, hogyan viselkedik?" részeket mi rendre megcáfoltuk. Például: "Háton fekve altassa.", ő hason szeretett aludni, így nem nyöszörgött, jóízűen aludt. "Az anyatej fedezi a folyadék és tápanyagszükségletet.", lehet, csak nem nálunk, mert mikor a szoptatások közé beiktattunk egy kis babavizet is, sokkal nyugodtabban teltek a napok. "3-6 hónaposan átaludja az éjszakát." Ő nem... Ez arra volt jó, hogy úgy érezzem, nem vagyok jó anya, nálunk nem úgy történnek a dolgok, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

Egy idő után jött a másik érzés, valami nem stimmel. Viszonyítási alapom nem volt, így nem tudtam mi a probléma, csak azt éreztem, hogy valami nincs rendben. A védőnő azzal nyugtatott, hogy fiú, ők lassabbak. Az érzés viszont nem hagyott nyugodni, ezért elkezdtem keresgélni, milyen szakértői lehetőségek vannak még. Erről röviden annyit, hogy megkésett beszédfejlődés és értelmi fejlődési zavar lett a diagnózis, amivel kiérdemeltük az SNI (sajátos nevelésű igényű) státuszt. Ennek okát oda vezették vissza, hogy kimaradt a mászás. A mászás!

Valóban, a mászás kimaradt. Mikor elkezdett kúszni, hamar rájött, hogy fel tudja húzni magát (kiságyban, falnál, kanapénál, széknél..), rákapott az állásra, ezután hamar elindult. Ha akkor tudtam volna, hogy ez milyen jelentőséggel bír, biztos, hogy megelőzhettük volna a problémát.

Biztosat senki nem tud/tudott mondani, de a mászás elmaradásának hatására nagy valószínűséggel idegletapadás történt, ami által mozgáskoordinációs és logopédiai problémák alakultak ki. Jöttek a fejlesztéssel és sok lemondással, fájdalommal járó évek. Gyógytorna, dévényi torna, TSMT, Iris terápia, logopédiai óvoda. Annyiszor látott a gyerek fehér köpenyt, hogy az első óvodai farsangján orvosnak öltözött :) Az évek során sikerült "bepótolnunk" azt, ami abban a pár hónapban kimaradt. Bizonyos területeken még vannak jelei a mászás elmaradásnak, de az SNI státusz már a múlté. A bűntudat viszont megmaradt.

A jelen:

Az elmúlt évek során rengeteg szülővel beszélgettem, megosztottuk egymással a tapasztalatokat. Sok szakértővel, különböző fejlesztési területek szakembereivel, óvodai, iskolai pedagógussal volt szerencsém egyeztetni. Sok gyermek küzd olyan problémákkal, ami a korai fejlődési szakaszból eredendő, olyan zavarokat okozva, ami kihat az egész életére, a mozgására, a lelki állapotára, a tanulási készségeire. Ami igazán megdöbbentő, hogy az SNI-s, vagy a státusz nélküli fejlesztésre szorulók között több tízezer olyan gyermek van hazánkban, akinek nincs testi vagy értelmi fogyatékossága, egyszerűen valami "félrecsúszott" a fejlődése során.

A webáruház célja, hogy olyan termékekkel szolgáljunk, ami a korai fejlődési szakaszban nyújt segítséget. Megelőzve a későbbi problémákat. Kínálatunk nem a hagyományos kelengye lista elemeit tartalmazza, hanem a megfelelő fejlődésben játszanak jótékony szerepet. Segítenek olyan környezetet kialakítani a babának, ami növeli a komfortérzetét, biztonságot nyújt számára, közben olyan ingerek érhetik, ami hozzájárul a megfelelő fejlődéséhez. Néhány példa:

Babafészek: Eredetileg koraszülött babáknak fejlesztették ki, hogy a kórházban töltött napok során helyettesítsék az anyai érintést. Bizonyított, hogy a koraszülött kisbabák agyi fejlődésére pozitív hatással van a testi érintés. Sajnos az ő esetükben a kórházi kezelés mellett kevesebb lehetőség adott a szorosabb testi kontaktusra. A babafészek ezt hívatott pótolni. Az elmúlt években egyre inkább kezd elterjedni a kismamák körében az otthoni használata is, mert segíti a hosszabb idejű, nyugodtabb alvást. 

Szoptatós párna: Az etetés könnyítése mellett számos más funkciója is van. Ezek egyike, hogy pocakpárnaként is tudjátok használni. A hason fekvés közben puha támaszt nyújtani, közben erősíti a baba nyak és hátizmát. Ez elősegíti a mozgásfejlődést. Még azok a babák is élvezik, akik nem szeretnek hason fekve lenni. A párna által magasabban helyezkedik el a feje, mint, ha magától kellene megemelnie, így jobban "rálát" a környezetére.

Szobahinták: Amellett, hogy szórakoztató, a hintázás számos agyi területet fejleszt. Többek között az egyensúlyi rendszer fejlődésére hat. Az ismétlődő helyzetváltoztatás által az egyensúlyi rendszer folyamatosan küldi az ingereket az agyba, ami ennek hatására megfelelő utasításokat ad a mozgásszerveknek, hogy megőrizze a test egyensúlyát. Ez a kapcsolat "tornáztatja" az agy érintett területeit, az egyensúlyérzéket, a mozgáskoordinációt, a térbeli tájékozódást és a ritmusérzéket.

Készségfejlesztő játékok: Az első pár hétben még nem a szokványos értelemen játszanak a kisbaba, még látásuk sem tökéletes, csak méregetik a környezetüket, és próbálják megtanulni használni a testrészeiket. 1-3 hónapos koruk között inkább csak érintgetik, markolásszák a mellettük lévő tárgyakat, 3-6 hónapos koruk között válik tudatosabbá, pontosabbá a játékok megfogása. Hónapról hónapra új dolgokkal ismertethetjük meg őket, ami felkelti a figyelmüket és fejleszti az érzékeiket.   

A termékeink palettáját annak függvényében folyamatosan bővítjük, hogy milyen új eszközök jelennek meg a babák fejlődésének segítésére. A webáruház mellett rengeteg más megvalósítandó tervünk van, de ezek még sok előkészületet igényelnek. Ilyen például egy olyan közösség felépítése, ahol szakértői bevonással felkészítik a kismamákat az anyaságra. Nem a szülésre, hanem az utána következő hónapokra, évekre. Ami segítségével magabiztosan, félelmek nélkül megélhetik az anyai örömöket.  

Ha kérdésed van, keress minket bizalommal! Örömmel vesszük az építő kritikát és az észrevételeket is! Ha valamit megosztanál velünk, kattints ide.

Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső.hu