A webshopunk cookie-kat használ a felhasználóink kényelmesebb kiszolgálása érdekében. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát az aktuális adatvédelmi irányelvek értelmében.

Mi az a Moro reflex?

Szandra
2020. 11. 02. 00:00:00
Mi az a Moro reflex?
Ez a reflex a babák veleszületett, elemi reflexe, a védekező reflexek közé tartozik. Minden szülő tapasztalja a saját babájánál, mert ösztönös reakció bizonyos környezeti hatásokra. Azonban kevés szó esik erről a reflexről, ezért a szülők hiába gyakorta találkoznak a Moro reflexszel, sokuk nincs tisztában azzal, épp milyen folyamatok zajlanak a babában. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy tudod felismerni, miért történik, mit kell tudnod róla és hogyan „segítheted” át rajta a babádat.

Mi is az a Moro reflex?

A Moro reflex az újszülöttek egyik védekező, veleszületett, primitív reflexe. A túlélést szolgálja, egyfajta vészjelzőként funkcionál. Ezért is nevezik sokszor „megriadási” vagy „riasztási” reflexnek.       

Hogy ismerheted fel?

Mikor a baba hirtelen hangot hall, vagy hirtelen mozgás történik, vagy zuhanásérzés kapja el, akkor a végtagjai megfeszülnek. Karjait kitárja, tenyerét, ujjait kifeszíti, fogásra készen, lábait kinyújtva feszíti, és nagy lélegzetvétellel kapaszkodó mozdulatot tesz. Kezeit karoló pozícióba, térdeit felhúzott pozícióba helyezi, mintha megkapaszkodna. Ezek a mozgások másodpercek alatt lezajlanak. Ha alvás közben éri a reflex, akkor álmából riadva sírás kíséri.  

 

 

Miért alakult ki és miért fontos?

Minden reflex az idegrendszer elemi működésének folyamata, ami szabályozza a test működését. A Moro reflex a védekező reflexek közé tartozik. Még az anyaméhben, 5 hetes kor körül alakul ki, és a megszületést követően általában 6 hónapos korra eltűnik (nem a szó szoros értelmében eltűnik, hanem az idegrendszer fejlődésével fokozatosan felülírják a tudatos cselekvések).

Ha a baba hirtelen hangot hall, vagy hirtelen mozgás történik, vagy zuhanásérzet kapja el, akkor ijedtségében bekapcsol a Moro reflex.

Fontos reflex, mert veszélyérzet esetén jelzést ad. E mellett szerepet játszik az első levegővételben is, mikor megszületik a baba.

Az idegrendszer működésének ellenőrzésére is használják bizonyos szakorvosok a Moro reflex előidézését. A babát egyik kezükkel a testüknél, a másik kezükkel a fejüknél fogják. Majd a fejet tartó kezüket hirtelen pár centivel lejjebb engedik. Erre a hirtelen mozdulatra a pár hetes babák azonnal ösztönösen reagálnak. Ezzel egyrészt ellenőrizhető a Moro reflex működése, másrészt a végtagok használatának szimmetriája.

További érdekesség, hogy a bölcsőhalál kapcsán is kutatják, hogy ennek a reflexnek a megfelelő működése közreműködik ennek elkerülésében. Az köztudott, hogy a bölcsőhalál okát még nem tudták megfejteni, nem is betegségként definiálják, mindössze diagnózisként használják. A lehetséges okok között szerepel, hogy az idegrendszeri mechanizmusok nem megfelelő működése, például a légzés kimaradása kiválthatja a bölcsőhalált.   

Hogyan tudod segíteni babád?

A Moro reflex veleszületett és teljesen normális jelenség. Így a legelső, amit tehetsz, hogy nem ijedsz meg, ha tapasztalod babádon.   

Mikor működésbe lép a reflex, nem a legboldogabb pillanatait éli a baba, ezért érthető, ha szeretnéd elkerülni, hogy gyakran előforduljon. Ahogy sok mindent, úgy ezt is közösen kell kitapasztalnotok. A babák szeretik az anyukájuk közelségét, sokuk hamar elkezd nyűgösködni, mikor leteszik, illetve gyakran riadnak fel álmukban. Amiket tehetsz:

  • Természetesen nem kell egész nap kézben tartanod, de minden jelzésére azonnal reagálj. Érezze, hogy a közelében vagy és a „panaszára” kap segítséget. Például ha napközben leteszed és ő nyűgösködik, nem feltétlenül kell azonnal kézbe venned, elegendő először simogatással, beszéddel nyugtatnod. Idővel kialakul, „összeszoktok” és pontosan érteni fogod a jelzőrendszerét, és ő is megtanulja, hogy számíthat rád.
  • Az első hetekben, hónapokban legyen hozzád közel éjszaka is. Nem feltétlenül kell egy ágyban aludni, de minél közelebb van a kiságya hozzád, annál könnyebben és hamarabb tudod őt megérinteni.
  • Nagyszüleink és régebbi felmenőink pólyába bugyolálták a csecsemőket. Ennek segítségével akadályozták meg a reflex okozta mozgásokat. Manapság újra kezd visszatérni ez a szokás, és számos csodás darab elérhető.
  • Babafészek használata. A fészek öböl kialakítása az anyai ölelést, az anyaméhben megszokott közeget tudja feleleveníteni a babában. Ez biztonságérzetet ad számára. A babafészekről már egy korábbi cikkünkben írtunk, számos pozitív tulajdonsága van.
  • Rácsvédő használata. Ez abban tud segíteni, hogy a reflex okozta mozgás során ne üsse be magát az ágyrácsába.
  • Az a tapasztalat, hogy hason fekve, oldalt fekve, illetve testközelben a Moro-reflex nem aktivizálódik, és ezekben a helyzetekben nyugodtabban alszik a baba. Ezekkel is érdemes kísérletezni, mennyire szeret hason feküdni, stabilizáló párnával mennyire szimpatikus számára az oldalt megtámasztott fekvés, illetve Te hogy viszonyulsz hozzá, ha egy ágyban alszotok.

A babád fél éves kora után is érdemes figyelned a jelekre. Eddigre ennek a primitív reflexnek át kell alakulnia tudatos riasztási reflexé, ami egész felnőttkorában elkíséri. Ezt magadon is tapasztalhatod, ha egy hirtelen zajra megrémülsz, viszont a tested feletti kontrollt meg tudod tartani, nem feszíted be a végtagjaidat.

Ha babád 6 hónapos kora után félénk, visszahúzódó, a fényekre, hangokra túlérzékeny, akkor lehetséges, hogy fennmaradt a Moro reflex. Ami kihat az érzelmeire, az egyensúlyra és egész fejlődésére. Ha túlérzékenységet tapasztalsz, mindenképp egyeztess a háziorvossal, vagy a védőnővel, szükség esetén neurológussal.

Források:

Dr. Szabó Mihály - Értelmileg és tanulásban akadályozottak kórtana (Szegedi Tudományos Egyetem)

Gerald M. Fenichel - Neonatal Neurology című könyve

Desmond Morris - Babafigyelőben című könyve

Tartalomhoz tartozó címkék: babafészek moro reflex rácsvédő
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső.hu