A webshopunk cookie-kat használ a felhasználóink kényelmesebb kiszolgálása érdekében. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát az aktuális adatvédelmi irányelvek értelmében.

Szoptatós és kismama párnák – Útmutató

Szandra
2021. 01. 31. 15:03:00
Szoptatós és kismama párnák – Útmutató

Szoptatós párna, kismama párna, ölelő párna, terhes párna, c alakú párna, u alakú és még sorolhatnánk. Számos típus van, még annál is több elnevezéssel. Alábbi cikkünkben segítünk eligazodni a választékban, hogy el tudd dönteni számodra, melyik lesz megfelelő. A használatát is megmutatjuk.

Szoptatós vagy kismama párna?

Először kezdjük ennek tisztázásával, mert a kettő nem ugyan az. A kismama párna funkcionálhat szoptatós párnaként, de visszafele ez nem mindig igaz.

Nézzük, milyen főbb típusok vannak:

1. Szoptatós párnák

A hagyományos szoptatós párnák a kisebb típusok, úgy képzeld el, mint egy úszógumit, amit a derekad köré tudsz helyezni, csak a hátadnál nem ér össze teljesen.

Méret: kb. 60x40 cm; hossz kiegyenesítve kb. 130-150 cm; átmérőjük kb. 20 cm

Funkció: Biztonságos alátámasztást ad a babának, így neked teher mentesül a karod, a hátad, megelőzve ezek megfájdulását.

További tulajdonságok: A formájukat tartják, a huzatuk levehető és mosható. A szoptatás mellett használhatja a baba is háttámasznak, belefektetheted, vagy hason fektetve játszópárnának is alkalmas.  

Használat: Ülő pozíció esetén helyezd elölről a derekad köré a párnát. Helyezd bele a babát úgy, hogy őt feléd fordítva fekteted bele. A feje a mellednél legyen, hogy kényelmesen be tudja kapni a bimbót. A teste többi részének kényelmes és biztonságos alátámasztást biztosít a párna.

Ugyan így használhatod kanapán, széken, vagy a földön törökülésben ülve.

Szoptatós párna

2. Kismama párnák

A kismama párnák nagyobbak a szoptatós párnáknál, több méretben is elérhetőek, de általában kiegyenesítve a fejedtől a térdedig elér. Nevezik még terhes párnának, ölelő párnának, formájuk miatt u alakú párnának.

A terhesség során eljön az idő, amikor már nehezen fogsz tudni kényelmes pózt találni az alváshoz. A végén már a napközbeni ülés és a pihenés során is nehezebb lesz kényelmes testtartást felvenni. Ebben tud nagy segítségre lenni a kismama párna.

Méret: hossz kiegyenesítve kb. 150-190 cm

Funkció: A terhesség alatt segít kényelmes pózt kialakítani az éjszakai alváshoz, illetve napközben a pihenéshez. Az alvás során alátámasztja a pocakot, vagy épp a hátad, derekad támasztja. Teheted a fejed, a nyakad alá, a derekadhoz, a hátadhoz, felpolcolhatod rá a lábad. Tapasztald ki bátran, hogy neked mely póz a legkényelmesebb.

Ha kisbabád megszületett, akkor a szoptatós párna funkcióját is be tudja tölteni, de Te is tovább tudod használni, ahogy a terhesség során tetted. E mellett lehet a babának is alátámasztás, babafészek, játszópárna.

További tulajdonságok: A hagyományos szoptatós párnákkal ellentétben a kismama párnák formája rugalmas, alkalmazkodik a testhelyzetedhez. Kiegyenesítheted teljesen, magad köré tekerheted, ahogy tetszik.

Használat: Alvásnál teheted a fejed alá párnaként, a többi részét magad előtt tartva alátámasztja a pocakot, át is ölelheted. Teheted a hátad mögé is, hogy megtámassza a hátadat és a derekadat. Ha leér a lábadig, akkor a végét beteheted a két combod közé, így a lábaid vérkeringését is segíti.

Napközben használhatod az ülésnél nyak, hát, vagy deréktámaszként. A lábad alá is teheted, a térdedhez, vagy felpolcolhatod. Ez utóbbi főleg akkor segít, ha vizesedik a lábad.   

Szoptatás során a hagyományos párnához hasonlóan használhatod. Azonban a méretéből adódóan más pozíciókban is segít. Például fekve, a babának lehet öböl, leesés gátló, illetve meg tudod támasztani a hátát, hogy feléd fordulva tudjon szopizni.   

 

3. Univerzális kismama párnák

Ezek a típusok a legnagyobbak, akár 3 méternél hosszabbak is lehetnek, így a fejedtől a talpadig, bárhogy magad köré bugyolálhatod, ahogy csak kényelmes. Ezeket a típusokat is nevezik még ölelő párnának, terhes párnának, formájuk miatt c alakú párnának.  

Méret: Hossz kiegyenesítve kb. 2-3 méter

Funkció: Funkciójukban ötvözik a szoptatós és kismama párnák tulajdonságait. Annyi kiegészítéssel, hogy a méretükből adódóan még nagyobb felületen tudod magad köré tekerni, ölelni, illetve babafészekként is használhatóak.

További tulajdonságok: A kismama párnákhoz hasonlóan ezeknek a típusoknak is rugalmas a formája, minden testhelyzethez alkalmazkodnak. Viszont két végük kerekített, ebből ered a c alakú párna elnevezés.

Használat: A használatuk is azonos a szoptatós és kismama párnákkal.

A következő rövid videóban megtekintheted, hogy a fentiek alapján hogy is képzeld el a szoptatós és kismama párnák fajtáit:

A főbb típusokon kívül rengeteg gyártó igyekszik felmérni és kiszolgálni a kismamák igényeit. Ezért ma már rengeteg továbbfejlesztett párna közül lehet válogatni. Ilyen például a Nuvita márka. Az általuk készített kismama párnák között található olyan, ami 12 különböző funkciót tölt be. A hagyományos szoptatós párnáik között található olyan, ami hátul összecsatolható, így szoptatás előtt felcsatolod, leülve nem csúszik el, vagy esik ki az öledből, míg belehelyezed a babát. Illetve etetés után kényelmesen felállhatsz büfiztetni, a párna nem esik ki az öledből. Még egy üvegtartó kis zseb is helyet kapott a párna szélén, ha megszomjaznál szoptatás közben. 

Nuvita FeedFriend szoptatós párna

Nuvita Dreamwizard terhességi és szoptatós párna

A szoptatós és kismama párnák előnyei, tulajdonságai

 

  • Babád étvágyától és korától függően naponta 8-10 alkalommal is sor kerülhet szoptatásra. Ilyenkor 20-30 percig is a kezedben tarthatod őt, ami megterhelő a karodnak, a derekadnak, a hátadnak, a nyakadnak. Ettől a terheléstől egy idő után ezek meg is fájdulhatnak. A szoptatós párna tehermentesíti ezeket a testrészeidet, mert megfelelő alátámasztást adnak a babának, így a súlyt nem neked kell megtartani.

 

  • Tápszeres babáknál is ugyan olyan terhelést kap a tested, így a cumisüveges etetéseknél is kényelmes alátámasztást biztosítanak.

 

  • A terhességed során eljön az idő, amikor már nehezen fogsz tudni kényelmes pózt találni az alváshoz. A végén már a napközbeni ülés és a pihenés során is nehezebb lesz kényelmes testtartást felvenni. Ebben tud nagy segítségre lenni egy pár.

 

  • Sok kismama vizesedik, vagy egyéb, például a plusz súly okozta problémák merülnek fel a lábakkal. Ilyenkor a láb megfelelő vérkeringésének a fenntartása nagyon fontos. A párnát oldalt fekvésnél a két combod közé helyezve segíti a vérkeringést, illetve napközben fel tudod polcolni, hogy kevésbé vizesedjen, dagadjon a lábad.

 

  • Ikerbabák is kényelmesen etethetőek bármelyik kismama párna segítségével. Ha két oldalról, szegycsontod felé a fejükkel és így lábakkal kifele helyezed őket a melledhez, akkor együtt is kényelmesen elférnek.

 

  • Márkától, típustól függetlenül, mindegyik párna töltete antiallergén, nem kerülhetnek forgalomba ellenőrzés nélküli, káros anyagokat tartalmazóak.

 

  • A huzatuk levehető, így könnyű tisztán tartani. Azonban az anyagától függ, hogy melyik párnát milyen hőfokon lehet mosni, vasalni. A huzat mellett azért javasolt nyálkendőt használni, vagy textilpelust raknod a baba feje alá, mert az etetés során kicsuroghat nyál, vagy anyatej a szájából, így nem kell minden "baleset" után kimosni a huzatot.

 

Minden párnára igaz, hogy neked kell kitapasztalnod, számodra és babád számára mi a kényelmesebb. Az anyukák és a babák sem egyformák. Így ami beválik valakinél, nem biztos, hogy neked is jó lesz. Érdemes több típust kipróbálnod, hogy melyik passzol leginkább az igényeidhez, a testalkatodhoz, az alvási pózaidhoz, a napi rutinodhoz.

Ha még várandós vagy, érdemes beszerezned egy párnát, ami könnyíteni tudja az utolsó trimeszter nehézségeit. Javasolt a szüléshez bevinni magaddal a kórházba, mert a vajúdás során is hasznát veheted, alátámasztásnak, vagy egyszerűen csak belemarkolni. E mellett az első etetés a kórházban lesz, így már ekkor próbálgatni tudod, mikor, hogy kényelmes számotokra.   

Nézz körbe a szoptatós és kismama párna kínálatunkban! Ha nem tudsz dönteni, vagy további információra lenne szükséged keress minket bizalommal! Segítünk megtalálni a számotokra legmegfelelőbb darabot!

 

Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső.hu