A webshopunk cookie-kat használ a felhasználóink kényelmesebb kiszolgálása érdekében. A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát az aktuális adatvédelmi irányelvek értelmében.

A babafészek miért jó a babának?

babakenyelem
2019. 11. 11. 10:58:17
A babafészek miért jó a babának?
A babafészeknek, vagy más néven a baba öbölnek rengeteg pozitív tulajdonsága van. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számos kórházban már nem pólyázzák, hanem babafészekbe teszik az újszülötteket. Nézzük milyen sajátosságai vannak, amiért babád imádni fogja!

Biztonságérzet

A fészek már élete első perceitől kezdve jótékony hatással lesz a baba komfortérzetére. Ennek oka, hogy az anyaméhben megszokott biztonságérzetet adja az öböl kialakítás. Érdemes már a szülést megelőzően beszerezni egyet, és a kórházban használatba venni. Vannak univerzális kismama, illetve szoptatós párnák is. Amit már a terhesség alatt Te is tudsz használni. Ezek a típusok úgy vannak kialakítva, hogy babafészekké is alakíthatóak.

Visszatérve a babafészekhez. Ha már a kórházban belehelyezed, akkor hazatérve, otthon megmarad számára a komfortérzet, mert az addig megszokott közeg nem változik.

Gondolj csak bele! Minden szülő előre berendezett kuckóval várják haza gyermekét. Viszont a baba ebből mit sem fog még fel. Nem érdekli milyen divatos a babaágy, mennyire aranyos a falmatrica. Ő azt érzi, hogy a kiságy elsőre hideg matraca, és a rácsok közti tág tér nem ad számára biztonságot. A babafészek behelyezhető a kiságyba is, így megkönnyíti számára az anyaméhben eltöltött 9 hónap után a kórházban eltöltött napokat, és az otthoni berendezkedést.         

Javaslat: A szülés előtt érdemes egyeztetned a szülészeten, hogy mi a bevett szokás náluk. Kérnek ruhát a babának, esetleg standard kórházi öltözetet kap, vagy esetleg egyedi kéréseket is teljesítenek.

Segíti a pihentető alvást

A babák alvási szokásai és ciklusai teljesen eltérnek a felnőttekétől. Nekik az éjszakák során a könnyű és mély álom ciklusaik 50-60 percenként váltakoznak. A csecsemők egy része magától áttér a mély ciklusba, de sokuk felébred és segítségre van szükségük a visszaalváshoz. Ilyenkor nyöszörgéssel, sírással jelzik, hogy valami nincs rendben. Ha nem éhes, nem fáj valamije, akkor a visszaaltatáshoz elegendő egy kis simogatás, babusgatás. A babafészek segíteni tudja őt ébredés nélkül az önálló ciklusok közti átváltásban, mert az öböl kialakítása, a puha perem megnyugtató közeget biztosít számára.

Védelmezi a babát

A babafészek több szempontból is védelmet nyújt. Egyrészt rácsvédőként funkcionálhat. A csecsemők egyik sajátos tulajdonsága az önkéntelen végtagmozgás, izomrángás (Moro-reflex). Ez teljesen normális, sőt, életmentő reflex, ezáltal "nem felejt el" lélegezni. A fészek pereme megvédi a babát, hogy a mozgás során beüsse magát a kiságy rácsába. Megakadályozza azt is, hogy esetleg beszoruljon a rácsok közé a lába. Másrészt akkor is védelmez, ha egy ágyban alszotok. A perem meggátolja, hogy kiforduljon, leessen az ágyról és te sem fogsz véletlenül ráfeküdni a babára. Akkor is óv a leeséstől, ha napközben a kanapéra helyezed őt a babafészekkel.  

Praktikus, mert szinte bárhol használhatod

Elhelyezheted a kiságyban, a szülői ágyban, napközben a játszószőnyegen, a kanapén. Használhatod akár szoptatás közben is, mert a szoptatós párna funkcióját is be tudja tölteni. Magatokkal vihetitek sétáltatáskor a babakocsiban, ha vendégségbe mentek (legyen őt hova letenni), vagy ha elutaztok.

Segít az átszoktatásban

Sok anyuka az első hetekben, hónapokban szereti éjszaka is maga mellett tudni gyermekét (főleg első baba esetén), ezért egy ágyban, vagy saját kiságyban, de a szülői ágyhoz közel altatja. Ez egyrészt biztonságérzetet ad számukra, másrészt - valljuk be - megkönnyíti az éjszakai etetéseket. Viszont eljön az idő, mikor saját szobába, vagy a szülői ágyból saját ágyba költözik a baba. A babafészek ugyan azt a közeget fogja biztosítani számára a másik szobában, vagy a saját kiságyában is, mint amit addig megszokott, így megkönnyíti az átköltöztetést.     

Büfiztetés

Az etetések során sok kisbaba mohó, így levegőt is lenyel a táplálékkal együtt. Ebből légbuborékok képződnek, ami kellemetlen érzést okozhat, akár görcsös hasfájást is. A büfiztetésre érdemes 10-15 percet rászánni, türelmesen megvárni, míg vissza "kijut" a lenyelt levegő. Ezután az újszülött babákat kissé oldalt fekvő pozícióban javasolt letenni, hogy a későbbiekben még visszabüfizett levegő és a vele együtt érkező tej, nyál, vagy tápszer ki tudjon folyni a kis száján.

Ha nem sikerült a büfiztetés, akkor is le tudod őt biztonsággal tenni az előbb említett kissé oldalt fekvő helyzetbe, így szabadon tud távozni, aminek kell.

A babfészek ebben az esetben úgy tud segíteni, hogy az öblével meg tudod támasztani a hátát, megtartva őt a szükséges pózban.       

+1 érv, ami inkább Neked nagyobb segítség. Császármetszés.

Adódhat úgy, hogy nem természetes úton fogsz szülni, lehet tervezett, vagy nem várt oka. A császármetszés után fokozatos lesz a felépülés, ami során nagy valószínűséggel fájdalmaid is lesznek. A műtét után meg kell találnod magatoknak azt a pózt, ami a friss sebeddel kényelmes a szoptatáshoz. Az első napokban javasolt oldalt fekvésben szoptatni, persze a kezedben is tarthatod, de fekve valószínűleg könnyebb lesz. A babafészek segítségével biztonsággal magad mellett tudhatod őt, a pereme gátolja a leesést, lecsúszást, és neked is "öblöt képez", mennyire dőlhetsz rá. 

Otthon is könnyebb lesz a babafészekkel, mert egyszerűbb lesz kiemelni a  kiságyából. Illetve, ha nehezedre esik a mozgás, a saját ágyadban is altathatod, magad mellett, így éjszaka nem kell felkelned az ágyból az etetésekhez.

Összegezve

A babafészek minden babának csak előnyökkel jár! Azt sem túlzás kijelenteni, hogy a kelengyelista része kellene, hogy legyen, mert annyi pozitív hatása van. 

Nézz körbe babafészek kínálatunkban, és válassz ki egyet közülük babád számára Te is!

Ha esetleg kérdésed lenne, keress minket bizalommal! Kattints ide!   

Tartalomhoz tartozó címkék: babafészek
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső.hu